Sayıştay denetçileri, BUSKİ’de 2023 yılına ait 11 bulgu tespit etti.
Rapordaki bulgular şöyle listelendi:
Taşınmazların Cins Tashihi İşlemlerinin Yapılmamış Olması Nedeniyle Mevcut Kullanım Şekli ve Tapu Kayıtlarının Uyumlu Olmaması
Sayıştay Denetim Raporunun Genel Kurula Sunulmaması
İşçilerin Birikmiş Yıllık Ücretli İzinlerinin Kanuna Uygun Olarak Kullandırılmasına İlişkin Tedbirlerin Alınmaması
Borçlarını Zamanında Ödemeyen Taşınmaz Kiracısı Hakkında Yasal Süreçlerin İşletilmemesi
Kaynak Suları Kiralamalarına Ait Belediye Paylarının Tamamının İlgili Belediyelere Aktarılmaması,
Kaçak Su Kullanımına Ait Cezaların Tamamının Tebliğ ve Tahsil Edilmemesi
Sistemde Bilgileri Güncel Olmayan Abonelerin Varlığı ve Bu Durumun Su ve Atıksu Bedeli Tahsilatını Olumsuz Yönde Etkilemesi
Sözleşmesi ve Teminatı Olmayan Abonelerin Bulunması
Su ve Atıksu Tarifelerinin Belirlenmesinde Tam Maliyet Hesaplaması Yapılmaması
Yağmur Suyu Uzaklaştırma ve Dere Islahı Harcamalarına Ait Bedellerin Tamamının İlgili Belediyelerden Alınmaması
Yeni Birim Fiyat Oluşturulmak Suretiyle Sözleşmeye Dahil Olan İş Kalemlerinin Miktarının Belirlenmemesi
BUSKİ BELEDİYELERDEN TAHSİLAT YAPMAMIŞ
Sayıştay, BUSKİ’nin yağmur sularının uzaklaştırılması ve dere ıslahı harcamaları kapsamında ilgili belediyelerden tahsil edilmesi gereken harcamaları tahsil etmediğini açıkladı.
BUSKİ’nin 2015 ile 2023 yıllarına ait alacaklarının tutarı 555 milyon 782 bin 551 TL 80 kuruş olarak açıklandı.
Yağmur suyu işleri hakkındaki 384 milyon 907 bin 348 TL 52 kuruşluk borcun 337 milyon 596 bin 585 TL 40 kuruşu ilçe belediyelerine, 47 milyon 310 bin 690 TL 12 kuruşu ise Bursa Büyükşehir Belediyesine ait.
170 milyon 885 bin 2023 TL 28 kuruşluk dere ıslahı alacaklarının tamamı ise Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borç hanesine yazılı.
Konuyla ilgili DEVA Parti Bursa İl Başkanı Tayfun Öztürk yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada;
“BUSKİ’nin içinde bulunduğu durum artık tahammül edilemez bir hale gelmiştir. Sayıştay denetim raporlarında yer alan bulgular, sadece birer idari hata değil, tam anlamıyla bir yönetim krizinin işaretleridir. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BUSKİ) başındaki yönetim bu krizin asıl sorumlusudur ve Bursa halkı, bu sorumsuzluğun bedelini ödemek zorunda değildir.
İHMAL Mİ? YOKSA GÖZ GÖRE GÖRE GELEN BİR FELAKET Mİ?
Sayıştay’ın tespit ettiği eksiklikler, Bursa’nın en temel altyapı hizmetlerini bile tehdit eder hale gelmiştir:
* Tapu ve Kullanım Uyuşmazlıkları: Taşınmazların cins tashihi yapılmamış. Bu kadar basit bir işlemin bile yapılmamış olması nasıl açıklanabilir? Hukuki ve mali sorunları bile bile göz ardı eden bu yönetim anlayışına daha ne kadar göz yumulacak?
* Birikmiş Yıllık İzinler: İşçilerin birikmiş yıllık izinlerini kullandırmayan bir kurum, hem çalışanların haklarını hiçe saymakta hem de iş barışını bozmaktadır. Peki, BUSKİ yönetimi bu insanlara “izin” yerine hangi mazereti sunuyor?
* Kaçak Su Kullanımı ve Tahsilatlar: Kaçak su cezaları neden tahsil edilemiyor? Sözleşmesi ve teminatı olmayan abonelere neden göz yumuluyor? Bu ihmallerin sebebi yetersizlik mi, yoksa rant mı? Bursa halkı şeffaf bir açıklama bekliyor.
* Borçlu Kiracılar: Kiracılardan alacaklar neden tahsil edilmiyor? Kamu zararına neden olan bu umursamazlık, kurumun mali krizine sebep olmuyor mu?
* Belediye Payları ve Kaynak Dağılımı: Kaynak suları kiralamalarına ait belediye paylarının eksik aktarılması, BUSKİ’nin sadece kendi değil, bağlı olduğu belediyelerin de gelirlerini zora sokuyor. Bu kaynaklar nereye gidiyor?
“YÖNETİMİNİZ BECERİKSİZ Mİ, YOKSA KASTİ Mİ?”
BUSKİ yönetiminin bu sorunlara cevap verecek cesareti var mı? Yoksa bu beceriksizlik, şeffaflıktan kaçmanın ve iş bilmezliğin bir örneği mi? Her yıl milyonlarca lira değerindeki hizmetlerin ihmal edilmesi, işçilerin haklarının gasp edilmesi ve vatandaşın cebine yansıyan yüklerin artması, bu yönetimin göreve neden geldiğini sorgulamamıza neden oluyor.
BURSA’NIN HAK ETTİĞİ GELECEK İÇİN DERHAL HAREKETE GEÇİLMELİ
DEVA Partisi Bursa İl Başkanlığı olarak açıkça soruyoruz:
* BUSKİ’nin yöneticileri bu raporlardan haberdar mı? Haberdarsa neden çözüm üretmiyor?
* Halkın kaynakları neden bu kadar sorumsuzca yönetiliyor?
* Bu ihmal zincirinin arkasında kim ya da kimler var?
Artık sorumluluktan kaçma devri bitmiştir! Bursa halkı sahipsiz değildir ve kimsenin ihmallerinin bedelini ödemeyecektir. DEVA Partisi olarak, Bursa’nın bu karanlık yönetim krizinden çıkması için gereken her adımı atacağımızı ilan ediyoruz.
Bursa halkı, şeffaf, adil ve etkin bir yönetimi hak ediyor. BUSKİ yönetimini açıkça uyarıyoruz: Ya görevlerinizi yerine getirin ya da bu makamları terk edin!” ifadeleri kullanıldı.